SEO Uyumlu URL konusuna girmeden önce URL nedir sorusuna cevabını öğrenelim.
URL Nedir?
URL, Uniform Resource Locator’ın kısaltmasıdır. URL, İnternet’in geniş dünyasına dağılmış farklı web sitelerinin bulunmasına yardımcı olur. Ayrıca, bu web sitelerini İnternet’te getirmeyi de kolaylaştırır. Bunun yanı sıra URL, veritabanına erişmek, dosya ve e-postaları aktarmak için de kullanılır.
SEO uyumlu URL nasıl olmalıdır diye bakıldığında aşağıdaki adımlara özellikle dikkat edilmelidir:
- URL belirleyici ve özlü olmalı, bunun yanı sıra kullanıcı URL’yi gördüğü zaman sayfayla ilgili olarak iyi bir fikir edinebilmelidir.
- URL’deki kelimelerin ayırılması için “-“ kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra boşluk ve alttan tire gibi karakterler kullanılmamalıdır.
- Parametre kullanımı URL’de olmamalıdır. Örneğin; www.ornekmetot.com/ayakkabilar?numara=38&id=3 bu örnekte verildiği gibi “&”, “#”, “=” gibi parametreler URL için kullanılmaması gerekir.
Küçük harf kullanımına özen gösterilmelidir. Çünkü bazen büyük harf kullanmak kopya içerik gibi görünebilir.
Aynı sayfaya giden birden çok URL kullanılmamalıdır. Bu durum da kopya içeriğe neden olabilir. Bunun için de aşağıdaki örnekler incelenebilir:
- Bilgisayar.com
- Bilgisayar.com/index.php
- www.bilgisayar.com/index.php
- www.bilgisayar.com
- www.bilgisayar.com/anasayfa
- bilgisayar.com/homepage
Kopya içeriğin engellenmesi için duplicate sayfasından asıl sayfaya 301 yönlendirilmesinin yapılması uygundur. Bunun yanı sıra uygun olan diğer bir seçenek ise “canonical” kullanımıdır. Meta etiketi olarak kullanılan canonical, arama motorlarının kullandığı sayfanın rek=canonical” etiketinin içerisinde belirtilmekte olan sayfaların kopyası olduğunu bildirir. Ayrıca bu sayfadan gelen bütün içeriklerin gücü ise linklere ve sıralamaya katkı sağlamakta olan faktörlerin, belirtilen sayfaya yönlendirilmesini sağlar.
SEO UYUMLU WEB SİTESİ NASIL YAPILIR?
SEO uyumlu web sitesi nasıl yapılır sorusu merak edilen konular arasında yerini almaktadır. SEO yaparken öncelikle temelin sağlam olması gerekir. Dolayısıyla WEB sitesi, SEO’nun temelini oluşturmaktadır. SEO uyumlu link yapımı ile kaliteli bir WEB sitesinin temelidir. Kalitesiz olan bir web sitesi, aynı zamanda istenilen başarının da elde edilmemesine neden olur. SEO uyumlu web sitesi yaparken dikkat etmeniz gerekenler arasında şunlar yer alır:
- WEB sitesinde yer alan kod yapısı, HTML 5, Jquery ve CSS 3’ten oluşmalıdır. Ayrıca WEB sitesinde flash animasyonların kullanılması önerilmez.
- Bir WEB sitesi kurarken sadece bilgisayarlarda değil, aynı zamanda tablet ve telefonda da uyumunun sağlanması gerekir.
- Sitede navigasyon uygulaması yapılmalıdır. Bunun nedeni ise ziyaretçilerin sitede rahatlıkla gezinebilmesinin sağlanmasıdır.
- Kaliteli içerik, WEB sitesinin olmazsa olmazıdır. Dolayısıyla yazılan yazılar okunabilir ve akıcı bir dilde yazılmalıdır.
- İçerikler, resim ve/veya videolarla zenginleştirilmelidir.
- H1 taglarının sitede kullanılması önemlidir. Ayrıca H1 tagı 1 defa kullanılmalıdır.
- H2 tagı’nın birden fazla kullanılması gerekir.
- Site haritası, WEB sitesi için oldukça önemlidir
- Tüm CSS kodlarının tek bir dosyadan yönetilmesinden oluşan CSS Sprite tekniği kullanılmalıdır.
- Sitede hataların giderilmesi gerekir
SEO web sitesi kurulduktan sonra, aynı zamanda mutlaka sitenin güncel tutulması gerekir.
SEO’YA UYGUN YAZI NASIL YAZILIR?
SEO uyumlu yazı nasıl yazılır sorusunun cevabı birçok etkenden oluşabilir. Bu durum öncelikle sitenize göre değişkenlik göstermekle beraber, aynı zamanda SEO uzmanınızın da öngördüğü şekilde olmalıdır. SEO uyumlu yazıda öncelikle başlıkların önemi oldukça önemlidir. Dolayısıyla yazı başlıkları, yazının içeriği ile ilgili olarak okuyuculara ön bilgi vermelidir. Bu durum ise yüksek SEO uyumlu tema olmaktadır ve SEO araçlarından sayılır. Ayrıca silsile düzeni ile başlıkların uygulanması gerekir. SEO uyumlu içerik bu konuda önem arz eder. Arama motorları, akıllı algoritmalara sahip yazılımlar olduğu için düzgün metinler kullanılmalıdır. HTML etiketten dolayı kaliteli içerikler üretilmelidir. Yazıların esnek bir şekilde ayarlanması için CMS (içerik yönetim sistemi) olan yani bir diğer şekli ile Drupal, WordPress ve Joomla gibi sistemlerde kaliteli içerik devreye girer. SEO uyumlu WordPress temaları ile beraber, SEO uyumlu yazının asıl mantığı, başlığın doğru bir şekilde konulmasıdır. Arama motorlarının ceza vermemesi ve sitenizi algılaması için mutlaka uygun başlıklar konulmalıdır.
SEO UYUMLU MAKALE KAÇ KELİME OLMALI
SEO uyumlu makale kaç kelime olmalı sorusu tartışmalıdır. Bunun için SEO uzmanı her site için belirli bir kelime aralığı konusunda çalışmalar yapar. Ancak bunun için önerilen minimum kelime sayısı ise 300 kelimedir. Ancak makalelerin okuyucuyu doyuracak bilgilerden oluşması için, içeriğe göre uzatılmalıdır. Yapılan çalışmalarda, arama motorları özellikle uzun içeriklere değer verir. Dolayısıyla bazı yazı uzunlukları 2000 kelimeye kadar uzatılabilir. Ancak yazıların gereksiz yere uzatılmaması, aynı cümlelerin kullanılmaması ve kullanıcılar tarafından kolaylıkla okunabilir ve anlaşılabilir olması önem arz eder. Bunun yanı sıra yazılarda ara başlıkların konulması da önemlidir. Sipariş ver sistemi ile kolaylıkla siteniz için SEO çalışması yaptırabilirsiniz.